Universitet og høgskole

Fengselsbetjentutdanning

Varighet
2 år
Undervisning
Heltid
Studielån/Stipend
Ikke støttet av lånekassen
Undervisningsform
Klasserom
Neste startdato
Varighet
2 år
Undervisning
Heltid
Studielån/Stipend
Ikke støttet av lånekassen
Undervisningsform
Klasserom
Neste startdato

Fengselsbetjentutdanning

Fengselsbetjentutdanningen

Fengselsbetjentutdanningen er et lønnet toårig høgskolekandidatstudium. Studiet har status som grunnutdanning for alle som skal jobbe som fengselsbetjenter. Det er kun KRUS som utdanner fengselsbetjenter for kriminalomsorgen i Norge. Mens du er under utdanning, vil du bli kalt aspirant og motta lønn. 

Hva innebærer det å jobbe som fengselsbetjent?

Det er en variert og utfordrende hverdag som møter deg om du velger å bli fengselsbetjent. Det er en krevende rolle som balanserer mellom å utøve makt og vise omsorg. Du har ansvaret for sikkerheten til innsatte og domfelte som gjennomgår forskjellige former for straff. Du bidrar også til å sikre et trygt arbeidsmiljø for kolleger og samarbeidspartnere.

Som fengselsbetjent vil du møte mennesker som utfordrer, provoserer, berører og engasjerer deg. Noen har begått alvorlige kriminelle handlinger, noen strever med psykiske lidelser, rusavhengighet, atferdsvansker eller tilpasningsproblemer. 

Innsattes oppførsel påvirker hverdagen din, og mange arbeidsdager vil preges av sikkerhetstenkning, rutiner og grensesetting. Samtidig handler det også om nærhet, åpenhet og bygge relasjoner. Du må forstå situasjoner, finne løsninger og legge til rette slik at den innsatte selv kan ta ansvar for sitt eget liv.

Hva lærer du?

Kravene til fengselsbetjenters arbeid er spenner vidt, og derfor er studieinnholdet basert på kunnskap fra ulike fagområder. Studieemnene tar hovedsakelig utgangspunkt i vitenskaplige disipliner som jus, filosofi, sosiologi, kriminologi, pedagogikk og psykologi. Emnene er også basert på sammensatt profesjonskunnskap fra ulike yrkesgrupper som fengselsbetjenter samarbeider med. 

Hvor jobber en fengselsbetjent?

Når du fullfører og består utdanningen, vil du oppnå graden høgskolekandidat i straffegjennomføring og bli kvalifisert for å jobbe som fengselsbetjent i kriminalomsorgen. Som fengselsbetjent kan du jobbe i fengsler med ulike sikkerhetsnivåer, i friomsorgen eller i overgangsboliger.

Kommende startdatoer

1 tilgjengelig startdato

Høst

  • Klasserom
  • Lillestrøm

Videre studier/jobbmuligheter

Studiet utgjør den grunnleggende enheten i bachelorstudiet i straffegjennomføring. Dersom du ønsker å ta en bachelorutdanning, kan du søke om opptak til bachelorpåbygget i straffegjennomføring etter pliktåret. Dette vil gi deg tittelen Bachelor i straffegjennomføring.

Opptakskrav/Søknad

Opptakskrav

  • generell studiekompetanse eller tilsvarende
  • vandel det ikke er noe å utsette på, jf. straffegjennomføringsloven § 8
  • fylt 20 år i opptaksåret
  • førerkort klasse B
  • helse i tråd med medisinske krav fastsatt av KRUS
  • tilfredsstillende fysikk, herunder bestå en fysisk funksjonstest fastsatt av KRUS
  • personlige egenskaper som gjør søkeren kvalifisert for tjeneste i kriminalomsorgen
Kriminalomsorgens utdanningssenter
Postboks 6138 Etterstad
0602 Oslo

KRUS - Kriminalomsorgens utdanningssenter i Oslo

Kriminalomsorgens utdanningssenter (KRUS) som er kompetansesenteret for kriminalomsorgen i Norge, holder til i Teisen gymnas i Oslo. Oppgavene til Kriminalomsorgens utdanningssenter er å gi etatsutdanning for fengsels- og verksbetjenter, tilby etter- og videreutdanning for kriminalomsorgens nærmere 3400 tilsatte samt drive...

Les mer og vis alle utdanninger ved Kriminalomsorgens utdanningssenter

Highlights